• Vianočná výzdoba
          • Vianočná výzdoba

          • Vianoce sú za dverami!

            Vianočná výzdoba škôl je potešením pre všetkých aj v dobe poznačenej opatreniami pre pandémiu koronavírusu. Jednu z najkrajších máme aj v našej škole. Spoločne sa nám podarilo vytvoriť krásne dielko, ktoré spríjemní a skrášli školské prostredie a navodí radostnú vianočnú atmosféru. Chodby a vestibul našej školy sú vyzdobené vianočnými stromčekmi, krbom, papierovým mestečkom, sobmi, snehuliakmi a krásnymi dekoráciami na oknách vstupnej haly.

            Veď posúďte sami!

             

            Príjemné prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok Vám želá kolektív ZŠ Jána Hollého v Šali

             

        • Vianočné želanie
          • Vianočné želanie

          • Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré všetci netrpezlivo čakáme, pretože ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pohody a harmónie. V tento sviatočný čas si viac ako inokedy uvedomíme, že  i napriek dospelosti, v každom z nás drieme kúsok malého dieťaťa, ktoré netrpezlivo čaká na nádherne pripravený štedrovečerný stôl, voňavú kapustnicu, žiarivý stromček  a darčeky, ktoré nás pod ním čakajú.

                  Vianočná nálada zavítala aj medzi žiakov našej školy, ktorí Vám prichádzajú zaželať krásne Vianoce. Nech všetkých naplnia pravým pokojom, radosťou, láskou a zdravím po celý nový rok.

            Mgr. Katarína Búranová

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          • Vianočné prázdniny pre školský rok 2021/2022

            POZOR  ZMENA

            Z dôvodu epidemiologickej situácie a opatrení proti šíreniu COVID-19 sa termíny prázdnin zmenili.

            Termín Vianočných prázdnin pre školský rok 2021/2022

            Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin: 17. december 2021 /piatok/

            Termín prázdnin: 20. december 2021 /pondelok/ až 7. január 2022 /piatok/

            Začiatok vyučovania po prázdninách: 10. január 2022 /pondelok/

        • Dištančné vzdelávanie pre žiakov 2. stupňa ZŠ
          • Dištančné vzdelávanie pre žiakov 2. stupňa ZŠ

          • Oznam pre rodičov žiakov 2. stupňa ZŠ

            Dištančné vzdelávanie


            Na rokovaní Bezpečnostnej rady Nitrianskeho kraja dňa 07.12.2021 navrhol RÚVZ v Nitre celoplošné uzatvorenie škôl a krátkodobé preventívne prerušenie prezenčného vzdelávania    u žiakov 2. stupňa základných škôl a na stredných školách a prerušenie výchovy a vzdelávania vo vybraných školských zariadeniach v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce v období od 09.12.2021 do 17.12.2021.

            Od 9. decembra 2021 do 17. decembra 2021 sa preto aj žiaci 2. stupňa ZŠ Jána Hollého v Šali budú vzdelávať dištančnou formou.


        • Návrat detí do školy od 8.12.2021 (streda)
          • Návrat detí do školy od 8.12.2021 (streda)

          • Na základe vyjadrenia RÚVZ sa pozitivita AG testu žiaka 2.B triedy nepotvrdila vykonaním PCR testu, a na základe tejto skutočnosti Vám oznamujeme, že od 8.12.2021 t. j. streda sa obnovuje prevádzka ŠKD (vrátane ranného klubu) a prezenčné vyučovanie v 2.B, 4.A a 4.B triede.

            Ak sa rodič rozhodne neposlať svoje dieťa do školy na prezenčné vyučovanie, napr. z obavy z ochorenia, bude sa táto neprítomnosť na vyučovaní pokladať za ospravedlnenú.

          • 30. výročie Základnej školy Jána Hollého v Šali 1991-2021

          • 30 ročná oslávenkyňa

            Základná škola Jána Hollého v Šali

            1991 – 2021


                 Základná škola Jána Hollého v Šali oslavuje v roku 2021 tridsať rokov svojho založenia. Nie je to až tak veľa rokov, veď v našom regióne sú školy s oveľa staršou históriou.

                 Napriek tomu, aj naša škola má svoju bohatú históriu a tradície, na čo môžeme byť právom hrdí.

                 Pripravili sme pre Vás publikáciu k 30. výročiu založenia Základnej školy Jána Hollého v Šali, kde sa dozviete množstvo zaujímavých informácií, ktoré sprevádzali školu od jej založenia až po rok 2021.

                Naša škola stojí už 30 rokov na pevných základoch. Želáme si, aby v duchu tradícií kráčala k ďalším úspechom.

                Ďakujeme všetkým bývalým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom a žiakom, ktorí písali stránky histórie našej školy. Naša úcta a poďakovanie patrí aj všetkým  kolegom, s ktorými sa v škole stretávame dnes.

                Ďakujeme všetkým za podporu, spoluprácu a šírenie dobrého mena našej školy a vytváranie dobrých podmienok pre výchovu a vzdelávanie, predovšetkým nášmu zriaďovateľovi Mestu Šaľa, rodičom, priaznivcom a partnerom školy.

                Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí prispeli našej škole materiálnou  a finančnou pomocou a všetkým tým, ktorí  vždy držali palce našej škole a podržali  ju aj v tých najťažších chvíľach

                Na záver mi dovoľte zaželať nám všetkým veľa zdravia a úspechov do ďalších rokov a vysloviť nádej, že naša škola bude aj v budúcnosti vychovávať a formovať ďalšie a ďalšie generácie žiakov dobre pripravených na svoj profesijný, ale aj osobný život.



                                                                                                   Mgr. Ján Minár, riaditeľ školy

          • „Spoznávame diela starých majstrov a tvoríme vlastné“

          • „Spoznávame diela starých majstrov a tvoríme vlastné“

            Žiaci Základnej školy Jána Hollého v Šali

             

                 Umelecké diela starých majstrov sa nachádzajú obyčajne v súkromných zbierkach, prípadne sa dajú obdivovať vo svetoznámych galériách. Vyzerajú majstrovsky dokonale vďaka trpezlivosti, nesmiernemu talentu a pracovitosti autorov.

                 Niektoré z diel starých majstrov sa stali predlohou pre našich žiakov a vznikli tak reprodukcie, z ktorých časť si môžete pozrieť na našej výstave. Najmä žiaci 9. ročníka na hodinách výtvarnej výchovy skúšajú napodobniť umenie napríklad najznámejších impresionistov, ale aj Alfonza Muchu či Gustava Klimta.

                 Aj žiaci našej školy, pod vedením pani učiteľky Mgr. Jany Ďurišovej, na hodinách výtvarnej výchovy, ale aj vo svojom voľnom čase, vytvárajú krásne a zaujímavé práce, ktoré Vám chceme priblížiť v tomto virtuálnom priestore, keďže vidieť ich naživo ich v dnešnej dobe nemôžete.

                 Práce našich žiakov sú tiež originálne, zaujímavé a krásne vďaka ich talentu, trpezlivosti a v neposlednom rade aj vďaka tomu, že sa roky zdokonaľujú v rôznych technikách.

               Stará pravda hovorí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Tak si práce našich žiakov  pozrite a potešte sa ich originalitou a krásou.

          • Výstava "Slovensko moje na skle maľované"

          • Slovensko moje na skle maľované

            2. – 10. december 2021

            Základná škola Jána Hollého v Šali

             

            Lenka Bollová má svojský originálny prístup k zobrazeniu vidieckej tematiky. Technika, ktorou autorka maľuje, je podmaľba na sklo. Maľuje zrkadlovo, motívy si sama predkresľuje, nepoužíva šablóny.

            Jej život je prepojený so životom ľudí z vidieka. Svojou tvorbou nám približuje život ľudí z Močenku/odkiaľ pochádza/, ale mapuje a zachytáva vidiecke motívy z celého Slovenska. Téme vidieka sa venuje programovo, systematicky a dlhodobo. Intenzívnejšie sa maľovaniu na sklo začala venovať asi pred šiestimi rokmi. Jej autorské spracovanie sa vyznačuje naratívnosťou /maľby rozprávajú príbehy/.

            Autorka sa s obľubou vracia k témam, nanovo ich zachytí, obohatí, doplní. Námety z vidieckeho prostredia sú rôznorodé, s obľubou maľuje dedinské prostredie, jej architektúru, krásy prírody, každodenný pracovný aj osobný život ľudí. S láskou maľuje motívy rodiny a dieťaťa, ročné obdobia a s nimi súvisiace práce na vidieku, ročné obdobia a s nimi spojené zvyky, obyčaje, tradície, rôzne folklórne slávnosti, tance a hudbu. Výtvarné cítenie Lenky Bollovej sa odzrkadľuje v bohatej palete farieb, využíva sýte farby, línie a kontúry. Jej maľby sú dekoratívne, obohatené o ornamenty a zaujímavé myšlienky, citáty. Ide o maľbu insitnú, pre ktorú je typická subjektívna citovosť, hierarchickosť jednotlivých prvkov v kompozičnom riešení, zmysel pre detail a subjektívne spracovanie námetov.

            Sprievodné podujatie:

            2.-3. december 2021 od 10.00 hod. do 13.30 hod.

            Prednášky pre žiakov Základnej školy Jána Hollého v Šali zamerané na techniku maľovania na sklo rubovou stranou, tzv. zrkadlovým postupom.

             

            Kontakt na autorku:

            Lenka Bollová, tel. číslo 0948 440 239, email: lenka.bollova@gmail.com

          • Podmienky vstupu do budovy školy od 29.11.2021

          • Podmienky vstupu do budovy školy od 29. novembra 2021

             

            Od 29. novembra 2021 budú zamestnanci školy vstupovať do budovy školy v režime OTP.

             

            Od každého dieťaťa budeme dňa 29. novembra 2021 /pondelok ráno pri vstupe do budovy školy/ vyžadovať podpísané tlačivo o bezpríznakovosti dieťaťa, prípadne ho môžete poskytnúť škole cez systém EduPage.

             

          • O Z N A M - dôležité

          • Vyhláška o povinnom prekrytí horných dýchacích ciest

            Vážení rodičia,

            v zmysle novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 262 z 24.novembra 2021 musia mať všetci žiaci aj zamestnanci školy /okrem výnimiek uvedených vo vyhláške/  v interiéri aj v exteriéri školy prekryté horné dýchacie cesty /nos a ústa/.

            Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest  sa v podmienkach školy nevzťahuje  na:

            • osoby pri výkone športu,
            • fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,
            • zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám,
            • čas potrebný na konzumáciu pokrmov a nápojov v zariadeniach spoločného stravovania,
            • zamestnancov  a žiakov s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a žiakov a zamestnancov s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo viesť k zhoršeniu stavu.

            Žiaci a pedagógovia počas výchovno-vzdelávacieho procesu môžu respirátor nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky, a to použitím rúška, šálu alebo šatky.

             

            Šaľa 26.11.2021                                                                    Vedenie školy

          • Rozvíjame digitálne zručnosti našich žiakov inovatívnym a zážitkovým spôsobom

          • PROJEKT ENTER

             

            Doba je rýchla. Generácia mladých napreduje v poznaní, používaní počítačov a ostatných technologických vynálezov. Záujem o štúdium zamerané na rozvíjanie digitálnych zručností rastie. Ľudia stále viac vnímajú príležitosti v oblasti digitálnych technológií.

            Výchova absolventov – projektantov, konštruktérov, programátorov a správcov informačných a komunikačných systémov je nevyhnutnou súčasťou cieľov aj slovenského školstva.

            Aj na Základnej škole Jána Hollého sa snažíme prispôsobovať uvedenému trendu.

            V grantovej výzve Nadácie Pontis: Enter pre školy, v programe, ktorý sa realizuje v spolupráci so spoločnosťami Telekom, Spy a Aj Ty v IT, sme s naším projektom uspeli a získali sme financie na zakúpenie špeciálnych programovacích sád micro:bitov.

            A tak už takmer rok rozvíjame digitálne zručnosti našich žiakov inovatívnym a zážitkovým spôsobom. V ich bezprostredných reakciách vnímame radosť z učenia ako aj nadšenie zo skutočnosti, že programovať sa môže naučiť naozaj každý.

            Micro:bit je mikropočítač menší ako mobil. Ide o najjednoduchšie programovateľné teliesko na trhu a je vhodné aj pre úplných začiatočníkov.

            V roku 2016 ho vyvinula televízia BBC na podporu výučby programovania na hodinách informatiky vo Veľkej Británii. Až 90 % žiakov sa po skončení projektu televízie BBC vyjadrilo, že naučiť sa programovať môže naozaj každý.

            Žiaci v našej škole vytvárajú pomocou micro:bitu jednoduché hry, vlastné zvukové melódie, merajú teplotu, pomocou individuálne programovateľného LED pásika tvoria svetelné animácie a skúšajú aj bezdrôtovú komunikáciu. Mikropočítače aktuálne využívame na hodinách informatiky, techniky a fyziky.

            Profesor Kalaš a kol. vo svojej štúdii Digitálne technológie menia poznávací proces (ŠPU, Bratislava, 2010, s. 14) uvádzajú: „Digitálna gramotnosť je rovnako dôležitá ako čítanie, písanie a počítanie. Je preto potrebné, aby sa žiaci učili o moderných technológiách. Ešte dôležitejšie však je, aby sa učili s modernými technológiami.“

            Veríme, že sme na Základnej škole Jána Hollého v Šali-Veči, urobili k takémuto učeniu ďalší významný krok.

        • Dnešná "strašidelná párty"
          • Dnešná "strašidelná párty"

          • Dňa 27.10.2021 mali naši najmenší žiaci 1. oddelenia ŠKD "strašidelnú párty". Výber masiek bol ľubovoľný, deti mali menšie občerstvenie, diskotéku a dobrú náladu.

          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu

          •  

             

             

            Súťaž o najkrajšiu tekvicu

                   V dňoch od 6. do 8. októbra sa jedna z chodieb našej školy náhle premenila  na miesto, ktoré v prítmí zdobili plamienky blikajúcich sviečok spoza úsmevov  i vycerených zubov jesenných svetlonosov.

                   O takúto nádhernú výzdobu sa postarali žiaci našej školy, ktorí svojou šikovnosťou premenili obyčajné tekvice na úžasné umelecké výtvory v podobe strašiakov, bosoriek, zvieratiek, dekorácií, dokonca aj celých postavičiek.

                  Každá trieda sa tým zároveň zapojila do súťaže o najkrajšiu jesennú tekvicu. Rozhodovanie poroty bolo skutočne veľmi náročné, pretože každá jedna tekvica bola originálna, nápaditá a mala svoje čaro. Po dlhom rozhodovaní sa porota nakoniec rozhodla pre udelenie až piatich cien, pričom:

            1. miesto získali žiaci z VIII. A

            2. miesto obsadila trieda III. A

            3. miesto si vybojovali žiaci zo VI. B

            4. miesto získali žiaci z VIII. B

            5. miesto patrí triede IX. A

            Všetky ostatné triedy obdržali za svoju obrovskú snahu a úžasný prístup k tejto milej akcii diplom a sladkú odmenu.

        • EURÓPSKY  DEŇ  JAZYKOV
          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov  oslavuje každoročne 26.septembra už od roku 2001.

            Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

            Pri tejto príležitosti si naša škola Európsky deň jazykov pripomenula rôznymi aktivitami. Žiaci sa na 2. stupni obliekli do farieb vlajky vyžrebovanej krajiny. Počas hodín cudzích jazykov zisťovali ako znejú slová po  maďarsky, rómsky, fínsky, francúzsky či ukrajinsky. Niektoré slová učili žiaci, ktorí uvedené jazyky ovládajú. Žiaci spoznávali nové krajiny prostredníctvom prezentácií. Na hodine informatiky žiaci pracovali s vedomostným a zábavným online kvízom s názvom LingaKvíz zameraným na cudzie jazyky. Riešili množstvo zaujímavých otázok z jazykových oblastí.

            Ing. Mgr. Andrea Jánová

          • Súťaž o najkrajšiu októbrovú dyňu

          • Súťaž o najkrajšiu októbrovú dyňu

             

            Je tu jeseň a s ňou prichádza čas, kedy si ľudia odpradávna vyrezávali z dýň svetlonosov, strašiakov či rôznych iných bubákov.

            Staré slovanské  povesti dokonca hovoria o tom, že naši predkovia si pomocou vydlabaných tekvíc (svetlonosov) svietili na cestu, keď sa vracali domov z návštevy cintorína.

            My si však dnes chceme ukázať, aké tvorivé nápady a šikovné ruky dokážu mať žiaci našej školy, a preto vyhlasujeme súťaž o najkrajšiu vyrezanú dyňu.

            Do tejto súťaže bude zapojená každá trieda, ktorej úlohou je  vyrezať dyňu (nemusí byť len jedna) a spraviť z nej čo najoriginálnejšieho svetlonosa, strašiaka, ale vítané sú aj všetky ďalšie nové nápady, ktorými dyne premeníte napríklad aj na snehuliaka, húsenicu, vázu plnú kvetov či čarovný domček. Fantázii sa medze nekladú, preto použite pri výrobe najrozmanitejšie materiály (drevo, časti oblečenia, papier, farby, slamu, šípky, gaštany atď. )

            Nezabudnite do dyne vložiť malé svetielko (sviečku, žiarovku, farebné či blikajúce svetielka...)

            Pre inšpiráciu si pozrite aj priložené ukážky už hotových dýň, ktoré sa môžu stať námetom pre vašu tvorbu. Veľa dobrých nápadov nájdete, samozrejme, aj na internete.

            Trieda môže zhotoviť svoju spoločnú dyňu v škole počas hodiny výtvarnej či technickej výchovy. Ak sa však žiaci dohodnú, môže zhotoviť dyňu za svoju triedu doma jeden žiak či skupinka spolužiakov a prinesú ju už hotovú do školy.

            Vyzdobené dyne budú vystavené vo vestibule našej školy v dňoch od

                                               6. októbra (streda) do 8. októbra 2021 (piatok),

            pričom je potrebné, aby si každá trieda svoju dyňu umiestnila na označené miesto v stredu najneskôr do 10.00 hod.

             

            Všetkým triedam želáme v súťaži veľa šťastia, ale hlavne čo najviac dobrých a originálnych nápadov pri vyrezávaní a zdobení svojich dýň. 😊

             

                                                                                                                                     Mgr. Katarína Búranová

          • BIELA PASTELKA

          • Biela pastelka

             

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka našej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky bude použitý na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

             

            Aj naša škola sa stala spoluorganizátorom tejto verejnej zbierky a  dňa 24. septembra 2021, v piatok, zamestnanci a žiaci našej školy prispeli na dobrú vec.

            Zbierku organizačne zabezpečila p. uč. Mgr. Monika Hanáková, PhD. aj s dievčatami z 9. ročníka.

             

            Všetkým, ktorí prispeli na dobrú vec, ďakujeme.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje