• EURÓPSKY  DEŇ  JAZYKOV
          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov  oslavuje každoročne 26.septembra už od roku 2001.

            Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

            Pri tejto príležitosti si naša škola Európsky deň jazykov pripomenula rôznymi aktivitami. Žiaci sa na 2. stupni obliekli do farieb vlajky vyžrebovanej krajiny. Počas hodín cudzích jazykov zisťovali ako znejú slová po  maďarsky, rómsky, fínsky, francúzsky či ukrajinsky. Niektoré slová učili žiaci, ktorí uvedené jazyky ovládajú. Žiaci spoznávali nové krajiny prostredníctvom prezentácií. Na hodine informatiky žiaci pracovali s vedomostným a zábavným online kvízom s názvom LingaKvíz zameraným na cudzie jazyky. Riešili množstvo zaujímavých otázok z jazykových oblastí.

            Ing. Mgr. Andrea Jánová

          • Súťaž o najkrajšiu októbrovú dyňu

          • Súťaž o najkrajšiu októbrovú dyňu

             

            Je tu jeseň a s ňou prichádza čas, kedy si ľudia odpradávna vyrezávali z dýň svetlonosov, strašiakov či rôznych iných bubákov.

            Staré slovanské  povesti dokonca hovoria o tom, že naši predkovia si pomocou vydlabaných tekvíc (svetlonosov) svietili na cestu, keď sa vracali domov z návštevy cintorína.

            My si však dnes chceme ukázať, aké tvorivé nápady a šikovné ruky dokážu mať žiaci našej školy, a preto vyhlasujeme súťaž o najkrajšiu vyrezanú dyňu.

            Do tejto súťaže bude zapojená každá trieda, ktorej úlohou je  vyrezať dyňu (nemusí byť len jedna) a spraviť z nej čo najoriginálnejšieho svetlonosa, strašiaka, ale vítané sú aj všetky ďalšie nové nápady, ktorými dyne premeníte napríklad aj na snehuliaka, húsenicu, vázu plnú kvetov či čarovný domček. Fantázii sa medze nekladú, preto použite pri výrobe najrozmanitejšie materiály (drevo, časti oblečenia, papier, farby, slamu, šípky, gaštany atď. )

            Nezabudnite do dyne vložiť malé svetielko (sviečku, žiarovku, farebné či blikajúce svetielka...)

            Pre inšpiráciu si pozrite aj priložené ukážky už hotových dýň, ktoré sa môžu stať námetom pre vašu tvorbu. Veľa dobrých nápadov nájdete, samozrejme, aj na internete.

            Trieda môže zhotoviť svoju spoločnú dyňu v škole počas hodiny výtvarnej či technickej výchovy. Ak sa však žiaci dohodnú, môže zhotoviť dyňu za svoju triedu doma jeden žiak či skupinka spolužiakov a prinesú ju už hotovú do školy.

            Vyzdobené dyne budú vystavené vo vestibule našej školy v dňoch od

                                               6. októbra (streda) do 8. októbra 2021 (piatok),

            pričom je potrebné, aby si každá trieda svoju dyňu umiestnila na označené miesto v stredu najneskôr do 10.00 hod.

             

            Všetkým triedam želáme v súťaži veľa šťastia, ale hlavne čo najviac dobrých a originálnych nápadov pri vyrezávaní a zdobení svojich dýň. 😊

             

                                                                                                                                     Mgr. Katarína Búranová

          • BIELA PASTELKA

          • Biela pastelka

             

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka našej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky bude použitý na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

             

            Aj naša škola sa stala spoluorganizátorom tejto verejnej zbierky a  dňa 24. septembra 2021, v piatok, zamestnanci a žiaci našej školy prispeli na dobrú vec.

            Zbierku organizačne zabezpečila p. uč. Mgr. Monika Hanáková, PhD. aj s dievčatami z 9. ročníka.

             

            Všetkým, ktorí prispeli na dobrú vec, ďakujeme.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje